Een knapperige bodem met een romige pompoenvulling, vol met kruidige specerijen. De pumpkin pie is de perfecte taart voor de herfst en met dit recept maak je hem makkelijk zelf!
Zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, wordt je om de oren geslagen met de pompoenrecepten. Van soep tot risotto naar curry’s, pasta’s en ovenschotels. Snij de pompoen in kleine stukjes voor door een chili, rooster hem in zijn geheel in de oven of stamp hem tot moes voor een hartige pompoenspread. De pompoen is een alleskunner. Hij komt zelfs goed tot zijn recht in zoete baksels. Zo is de pompoen lekker in koekjes, cakejes, brownies en zelfs koffie: de pumpkin spice latte heeft inmiddels ook in Nederland de harten van veel mensen veroverd. Maar de grootste pompoenklassieker is misschien toch wel de pumpkin pie. In ons land is deze taart niet zo bekend, maar in Amerika en Canada is deze taart superpopulair en staat hij al honderden jaren bij veel Amerikanen op tafel tijdens Thanksgiving.
Amerikaans?
Veel Amerikaanser dan pumpkin pie, kan bijna niet. Althans, dat zou je op het eerste gezicht zeggen. Pompoenen komen namelijk van oorsprong uit Midden-Amerika. Daar groeien ze al sinds 5.500 voor Christus. Ze waren een van de eerste producten die de ontdekkingsreizigers mee terug namen naar Europa. Ze verschenen in 1536 voor het eerst in Engeland.
De naam pompoen komt van het Griekse woord pepon, dat grote meloen betekent. De Fransen noemden de pompoen “pompon” en de Engelsen “pumpion”. De Amerikanen verbasterden dit na een paar decennia naar “pumpkin” en zo heet de de pompoen in Engelstalige landen vandaag de dag nog steeds. Toen de Pilgrim Fathers (de grondleggers van de Verenigde Staten) in 1620 voet zette in Amerika, waren ze waarschijnlijk net zo bekend met de pompoen als de oorspronkelijke bewoners. Een jaar later vierden de Pilgrim Fathers een 3-daags oogstfeest, de eerste vorm van Thanksgiving. Naar alle waarschijnlijkheid stond de pompoen toen ook op het menu. Nog niet in de vorm van een pie, die kwam pas later.
Europeaans dan?
Je zou dus denken dat pumpkin pie oorspronkelijk uit Amerika zou komen. Dat is echter niet zo. De eerste pumpkin pies werden voor het eerst in Europa gebakken. Het eerste recept voor een pumpkin pie staat in een van de bekendste historische kookboeken: Le Cuisinier françois geschreven door François Pierre de la Varenne, de belangrijkste Franse chef-kok uit de 17e eeuw. Hij schrijft voor om de pompoen eerst in melk te koken, hem te zeven en hem met amandelen, boter en suiker in een korst te doen.
Ook in Engeland werd de pompoen een populaire vulling voor taarten. In het boek The Queen-like Closet or Rich Cabinet van Hannah Wolley, wordt pumpkin pie gemaakt van een korst gevuld met lagen pompoen, appel, rozijnen en krenten. In andere recepten worden er tijm, rozemarijn en marjoraan aan de pie toegevoegd. Soms werd er niet eens een korstdeeg gebruikt, maar werd de pompoen uitgehold en het vruchtvlees gemengd met gezoete melk. Daarna bakte men de pompoen in zijn geheel boven een open vuur.
De eerste pumpkin pies leken nog niet echt op de pumpkin pie zoals we hem nu kennen. Wat wel overeenkomt tussen de eerdere recepten en recepten van nu is de pumpkin spice. Pumpkin spice is een kruidenmengsel van kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat. Deze kruiden werden ontzettend vaak gebruikt in recepten uit de Middeleeuwen en waren in die tijd enorm populair. Dat kwam doordat deze specerijen een symbool van status waren. Specerijen waren in de Middeleeuwen niet goedkoop (zeg maar gerust peperduur), dus rijke mensen voegden veel specerijen toe aan hun gerechten om te laten zien dat ze veel geld hadden.
Amerikaans.
Pas vanaf de 18e eeuw werd de pumpkin pie onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Dit begon in de kolonie New England. Thanksgiving was oorspronkelijk een regionale feestdag en werd alleen daar gevierd. Andere koloniën begonnen pas veel later met het vieren van Thanksgiving. Pumpkin pie was een favoriet recept in New England en kwam standaard op tafel tijdens Thanksgiving. Er bestaat zelfs een legende dat een stadje in Connecticut, Colchester, Thanksgiving een week later vierde omdat er een tekort aan molasses was, waardoor er geen pumpkin pies gebakken konden worden.
Het eerste Amerikaanse kookboek werd in 1796 gepubliceerd. American Cookery door de Amerikaanse wees Amelia Simmons. Het was het eerste kookboek dat geschreven en gepubliceerd was in Amerika en het eerste kookboek waar recepten in stonden voor ingrediënten die van oorsprong Amerikaans waren. Het recept voor pumpkin pie dat in dit kookboek staat lijkt al heel erg veel op de pumpkin pie van nu, met als enige verschil dat er op de pumpkin pie van Amelia Simmons ook nog een laag deeg over de taart heen gaat.
Oké, duidelijk Amerikaans
Pumpkin pie speelde zelfs een politieke rol. In 1863 maakte de Amerikaanse president Abraham Lincoln van Thanksgiving een nationale feestdag. Leuk, een extra vrije dag, zou je denken. Hier was echter niet iedereen in Amerika het mee eens. In 1863 was het namelijk niet zo’n gezellige boel in Amerika. De Noordelijke en Zuidelijke staten waren flink in conflict met elkaar en voerden onderling de Amerikaanse Burgeroorlog. New England was een Noordelijke staat. Pumpkin pie en Thanksgiving werden zo erg met New England geassocieerd dat mensen uit de Zuidelijke staten vonden dat de Noordelijke staten hun cultuur en gebruiken aan de Zuidelijke staten opdrongen. Zo zei een redacteur uit Virginia dat Thanksgiving gewoon een excuus was van de mensen uit New England om zichzelf vol te stoppen met kalkoen en pumpkin pie.
Uiteindelijk wonnen de Noordelijke staten de Amerikaanse burgeroorlog en werd Thanksgiving én de pumpkin pie door alle staten in Amerika geaccepteerd. Er verschenen recepten voor pumpkin pies in nationale vrouwenmagazines en de pumpkin pie groeide in populariteit. Helemaal toen in 1953 het bedrijf Libby’s met pompoenpuree in blik kwam. Het maken van een pumpkin pie werd daardoor veel makkelijker, aangezien je niet eerst de hele pompoen moet slachten, schoonmaken en schillen.
Hier in Nederland hebben we helaas geen pompoenpuree in blik. We zullen de pompoen zelf moeten slachten en schoonmaken (al bestaan er ook koelverse pompoenblokjes die al geschild en gesneden zijn en je alleen maar hoeft te koken). We vieren geen Thanksgiving en pumpkin pie is dan ook geen populaire taart. Hoewel de pumpkin pie ontstond in Europa, gebruiken we de pompoen hier vooral in hartige gerechten en niet meer in zoete taarten. Tijd om daar wat verandering in te brengen. We vieren dan geen Thanksgiving, toch ben ik erg dankbaar voor deze lekkere pie!
Pumpkin pie
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 175 g bloem
- 2 el suiker
- 1/4 tl zout
- 120 g boter, koud
- 3-4 el water, koud
Voor de pompoenvulling:
- 425 g pompoenpuree
- 3 eieren
- 240 ml slagroom
- 100 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/4 tl kruidnagel
- 1/8 tl peper
- Snuf zout
Voor de whiskeyslagroom:
- 250 ml slagroom
- 3 el poedersuiker
- 2 el whiskey
Zo maak je dit:
Voor het deeg:
- Roer de bloem, de suiker en het zout in een kom door elkaar.
- Snij de boter in blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Wrijf de boter tussen je vingertoppen tot kruimels zo groot als erwten.
- Voeg 3 eetlepels water toe en kneed totdat het deeg samenkomt. Voeg eventueel een extra lepel water toe als het deeg te droog is. Kneed het deeg zo kort mogelijk, als het een bal vormt is het goed. Vorm een platte schijf van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een grote ronde lap met een diameter van zo'n 33 cm en een dikte van 3-4 mm.
- Bekleed een pievorm van 24 cm met het deeg. Vouw het overhangende deeg onder het deeg zodat de deeg aan de rand iets dikker is. Knijp de rand deeg om de centimeter in zodat je een soort golfbeweging krijgt, dit noemen ze in het Engels ook wel crimpen.
- Verkreukel een vel bakpapier en leg deze uitgevouwen op het deeg. Vul de vorm met een blindbakvulling naar keuze.
- Bak de taart met de blindbakvulling 15 minuten, haal het bakpapier met de vulling daarna uit de vorm en bak de taart nog 7-15 minuten tot de bodem goudbruin is.
Voor de pompoenvulling:
- Maak terwijl de bodem van de taart in de oven staat de pompoenvulling. Klop de pompoenpuree, de eieren, de slagroom en de melk door elkaar. Voeg het vanille-extract en de specerijen toe en klop tot een glad mengsel.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 C.
- Haal de bodem uit de oven en giet de vulling in de vorm.
- Bak de taart in 40-55 minuten gaar. De vulling moet aan de buitenkant opgesteven zijn, maar mag nog wel een beetje wiebelen in het midden. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de whiskeyslagroom:
- Klop de slagroom tot er lichte pieken ontstaan. Voeg al kloppend de poedersuiker en de whiskey toe en klop tot de slagroom stijf is. Schep de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en garneer de taart met de slagroom.
Tips:
- Om pompoenpuree te maken kun je een pompoen schillen en in blokjes snijden (of al voorgesneden pompoen kopen) en die 10-15 minuten in een klein laagje water koken tot het gaar is. Vervolgens pureer je de pompoen met een staafmixer en voilà: pompoenpuree
- Er zijn speciale blindbakvullingen die je kan kopen, maar je kan ook ongekookte rijst, spliterwten of gedroogde bonen of kikkererwten gebruiken. Je kan die daarna alleen niet meer opeten…
- Drink je geen alcohol of maak je de taart met/voor kinderen? Geen probleem, laat de whiskey dan gewoon zitten. De taart smaakt nog steeds hartstikke lekker, ook zonder!
- Bewaar de taart in de koelkast. Hij blijft dan 4 dagen goed. Je kan de taart niet invriezen.
Deze taart heb ik nog nooit gemaakt, maar dat gaat binnenkort veranderen. De regen buiten en de pompoen in de schuur vraagt om deze herfstige taart