Stel je voor: nog warme, zachte, chewy chocolade chip koekjes met grote stukken chocolade die smelten op je tong. Lekker? Oké, voeg er dan licht gezouten, fudgy halva aan toe. Uitkomst? Je nieuwe favoriete koekje: halva chocolate chip koekjes. You’re welcome.
Mijn favoriete moment van de dag is toch wel het moment dat ik een kop koffie ga zetten. Een sterke espresso, afgetopt met een flinke dot opgeschuimde melk. En dat dan gewikkeld in een dekentje opdrinken met een boek erbij terwijl het buiten regent. Even een momentje waarop ik verder niks hoef, behalve koffie drinken en lezen. Dat moment wordt nog 10x, wat zeg ik, 100x beter met een van deze koekjes erbij. Soms is zelfzorg het eten van een salade als diner voor je naar je yogalesje gaat, soms is zelfzorg het eten van koekjes. En als je dan toch bezig bent, dan zorg je het beste voor jezelf met deze halva chocolate chip koekjes.
Wat is halva en waar vind ik het?
Halva is een mierzoete, maar verrukkelijke, zachte, fudgy lekkernij. Het is gemaakt van sesampasta (tahin) en honing of suiker. Vaak worden er daarnaast ook nog extra smaken toegevoegd zoals pistache, chocola, vanille, koffie of sinaasappel. Alleen de smaak karamel zeezout ben ik verrassend nog niet tegengekomen… Je vindt halva in veel Turkse winkels. Halva is niet alleen lekker in deze koekjes, maar ook heerlijk om zo uit het vuistje te eten. Als ik thuis een blok halva heb staan, kan ik het nooit laten om eens in de zoveel tijd erlangs te lopen en een brokje eraf te snoepen, zo lekker vind ik het.
Sesam open u: een korte geschiedenis van halva
Halva komt van het Arabische woord helwa, wat zoet betekent. Waar halva zelf precies vandaan komt, is onduidelijk. Heel veel Midden-Oosterse landen claimen dat het oorspronkelijk uit hun land komt. Sommige historici beweren dat het rond 1100 in Byzantium (wat nu Istanbul is) ontstond. Anderen zeggen dat het gerecht al rond 3000 voor Christus in Perzië is ontstaan.
Het eerste geschreven recept voor halva komt in ieder geval uit het 13e eeuwse Arabische kookboek: Kitab al-Tabikh (Het Boek van Gerechten). Hier staan recepten voor 7 verschillende variaties van halva in. Daarnaast geeft een kookboek uit het Moorse Spanje uit dezelfde tijd een recept voor een dessert waarin een laag zoetigheid, gemaakt van gekookte suiker, honing, sesamolie en bloem, wordt besprenkeld met rozenwater, pistachenoten en suiker. Hierna komt er weer een laag gekookt suikermengsel overheen. Vervolgens snijdt men het in driehoeken. Dit recept lijkt ook veel op een recept voor halva.
Halvahuizen
Waar halva dan ook precies vandaan komt, de lekkernij verspreidde zich over het hele Midden-Oosten waarbij de ingrediënten en de naam in iedere cultuur een beetje veranderden. Egyptenaren noemden halva halawa en gebruikten pistachenoten, amandelen of pijnboompitten, terwijl Indiërs dadels en ghee (Indische geklaarde boter) gebruikten.
De op een na grootste halvaliefhebber in de geschiedenis was Suleiman de Magnifieke (1520-1566), de langst regerende sultan van het Ottomaanse Rijk. Naast zijn paleis stond een speciale keuken die helvahane genoemd werd. Dit betekent letterlijk huis van halva (en als je dat nog letterlijker neemt, krijg je meteen Sjakie en de Chocoladefabriek vibes). In deze keuken werden maar liefst 30 verschillende soorten halva bereid. De halva op basis van sesampasta verspreidde zich over het hele Ottomaanse Rijk. Een aantal honderd jaar verder zit de grootste halvaliefhebber van het geschiedenis naar haar recept voor chocolade chip koekjes en naar een bak halva te kijken en besluit dat die 2 prima samen kunnen.
Naast de halva zit er ook roggemeel in de koekjes. Roggemeel versterkt de diepe, notige smaak van de halva, maar als je dat niet in huis hebt, kun je ook gewone bloem gebruiken. Daarnaast gebruik ik een mengsel van gewone chocolade en chocolade chips. De verschillende soorten chocola hebben namelijk een ander smeltpunt en smaak, en maakt de koekjes daarom nog rijker. Je kan voor het gemak ook een van de twee gebruiken. Met als final touch een beetje grof zeezout, wat van deze koekjes, in plaats van gewone koekjes, zwaar verslavende monsterkoekjes maakt.
Halva chocolate chip koekjes
Ingrediënten:
- 225 g boter
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei
- 2 tl vanille-extract
- 200 g bloem
- 80 g roggemeel
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 80 g pure chocolade chunks, een chocoladereep in grove stukken gehakt
- 95 g pure chocolade chips
- 75 g halva
- Grof zeezout, om de koekjes mee te bestrooien
Zo maak je dit:
- Mix de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker 2-3 minuten tot een romige massa. Voeg het ei en het vanille extract toe en mix tot het ei opgenomen is.
- Roer in een andere kom de bloem, het roggemeel, de baksoda, het bakpoeder en het zout door elkaar.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en mix kort op lage snelheid tot het net gemengd is. Meng niet te lang. Spatel de chocolate chunks en de chocolate chips door het deeg. Snij de halva in kleine blokjes en spatel dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol met je handen balletjes ter grootte van een golfbal van stukjes deeg. Gebruik per balletje ongeveer een flinke eetlepel deeg. Leg de deegballetjes met 3 cm tussen de balletjes op de bakplaat: de koekjes gaan namelijk tijdens het bakken wat uitspreiden. Bestrooi de deegballetjes met een beetje grof zeezout.
- Bak de koekjes in 8-13 minuten gaar en goudbruin. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Laat de koekjes daarna op een rooster verder afkoelen.
Tips:
- Halva is in de meeste Turkse supermarkten te koop. Anders kun je het ook online vinden.
- Roggemeel geeft de koekjes een diepere en donkerdere smaak. Heb je geen roggemeel in huis? Vervang het roggemeel voor volkorenmeel of voor bloem.
- Je kan de koekjes 3-4 dagen in een afgesloten trommel bewaren. Ik weet alleen niet of ze het zo lang redden. Bij mij thuis zijn deze koekjes binnen 24 uur namelijk al op…