Gemberkoek is de Joodse variant op boterkoek. Knapperig van buiten, smeuÏg van binnen, zoet met de licht pittige smaak van gember. Perfect voor bij de koffie.
Het allereerste recept
Ik heb lang nagedacht over het eerste recept dat ik moest posten. Ik wilde graag iets doen wat bij mij paste, wat authentiek was, wat echt ontzettend lekker was (maar dat is alles wat ik maak.. grapje hoor). De lat lag dus behoorlijk hoog. Zoveel recepten en dingen om uit te kiezen. Iets met chocola? Een gigantische dripcake om te vieren dat mijn blog geboren is? Of toch het brood waar ik iedere dag mee lunch? T wijfel, twijfel twijfel. Besluiten was, laten we het maar even zo zeggen, geen piece of cake. Pas rond een uur of 4 (in de nacht, ja) viel het kwartje. Gemberkoek.
Het allereerste baksel dat mijn moeder me leerde maken waren geen cakejes of koekjes. Nee, het was gemberkoek. Oké waarschijnlijk waren de eerste baksels misvormde pepernoten, maar gemberkoek komt zeker op de tweede plaats. Bij ons thuis staat de gemberkoek bij iedere verjaardag op tafel en is standaard als eerste verdwenen. Het recept hangt nog net niet ingelijst boven de eettafel.
Joodser dan Joods
Er wordt gedacht dat boterkoek van oorsprong Joods is. Hij werd door immigranten in de 16e eeuw meegenomen naar Nederland. Gemberkoek is een boterkoek met een flinke hoeveelheid gekonfijte gember erdoor. Het gebruik van gekonfijte gember is iets typisch Joods, gemberkoek is dus de nog Joodsere versie van een Joods gebakje.
Het originele recept is van mijn oma, die het recept tot in de puntjes geperfectioneerd heeft. Eigenlijk wordt er in boterkoek basterdsuiker gebruikt, hier wordt de koek lekker smeuïg van. In gemberkoek gaat gembersiroop, dus hoef je geen basterdsuiker te gebruiken. In plaats daarvan doe ik er rietsuiker in, dit geeft de gemberkoek een diepere smaak. En er gaat een klein beetje volkorenmeel in voor een extra bite. Gemberkoek is het allerlekkerst als je hem een nachtje laat staan, dan kan de gembersmaak goed in de koek trekken. Daarnaast is hij makkelijker om te snijden als hij echt helemaal afgekoeld is. Ik weet het, het is moeilijk om er vanaf te blijven, maar trust me, hij is echt nog veel lekkerder als je héél even wacht. O en maak je geen zorgen, alle baksels waar ik het eerder over had, verschijnen ook nog op mijn blog.
Gemberkoek
Equipment
- 1 boterkoekvorm
Ingrediënten:
- 250 g bloem
- 50 g meel
- 165 g rietsuiker
- 1 snuf zout
- 250 g boter, koud, anders gaat alles plakken
- 150 g gekonfijte gemberbolletjes
- 2-3 el gembersiroop
- 1 ei
- 1 el melk
Zo maak je dit:
- Verwarm de oven voor op 200 C en vet een boterkoekvorm in met boter.
- Roer de bloem en het meel in een kom door elkaar. Voeg de suiker, vanillesuiker, zout en boter toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Snij de bolletjes gember in stukjes en kneed dit samen met een scheut gembersiroop door het deeg. Voeg, als het deeg te droog is, nog een beetje gembersiroop toe.
- Verdeel het deeg over de vorm. Klop het ei los met de melk en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het eimengsel. Maak een motief in de koek met een vork.
- Bak de gemberkoek in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de gemberkoek helemaal afkoelen. Leg daarna een taartrooster op de gemberkoek en draai de boterkoek om. Verwijder de vorm en laat de gemberkoek op de kop een uur of 2 intrekken. Draai de gemberkoek om, snij hem in stukjes en serveer.
Tips:
- Heb je geen boterkoekvorm? Je kan de boterkoek ook in een gewone ronde springvorm van 24 cm bakken.
- De gemberkoek is het lekkerste als je een dag wacht met aansnijden. Ik ben echter niet altijd zo geduldig en ik heb er alle begrip voor als jij dat geduld ook niet kan opbrengen…