Deze typisch Siciliaanse koekjes zijn gemaakt van een simpel deeg, maar ze worden gevuld met, hou je vast: vijgen, rozijnen, sinaasappel, citroen, chocola, walnoten, amandelen, hazelnoten, kaneel, honing. O, en drank, had ik al gezegd dat er drank in cuccidati zit? Ik bedoel, wat wil je nog meer?
Feestje in je mond
Cuccidati zijn Italiaanse vijgenkoekjes. Mensen bakken ze met Kerstmsi. Ze zijn knapperig van buiten, maar hebben een zachte en zoete vulling van gedroogd fruit, citrusvruchten, chocola, noten, honing en marsala. Je rolt het deeg op, om de vulling heen en na het bakken doop je de koekjes in een lekker frisse glazuur. Als final touch strooi je er wat gekleurde sprinkles overheen. Zien ze er niet vrolijk uit? Neem een hapje en je proeft Kerstmis: lekker zoet door de vijgen, een diepe chocoladesmaak en een verwarmend vleugje kaneel.
Over hapjes gesproken, cuccidati heten in Italië ook wel buccellati. Dit komt van het oude Latijnse woord buccellatum wat “een hapje” betekent. Eigenlijk een hele slechte omschrijving voor deze koekjes, want ze zijn zo lekker dat je het niet bij een enkel hapje kan laten.
Multiculturele koekjes
Cuccidati komen oorspronkelijk uit Sicilië en zijn al eeuwen oud. Sicilië zelf heeft in de afgelopen eeuwen onder invloed gestaan van veel verschillende culturen en dit zie je ook in de koekjes terug. De oude Grieken introduceerden de druif in Sicilië en de gedroogde versie, de rozijn, zit in veel traditionele Siciliaanse gerechten, waaronder de cuccidati. De Grieken lieten de Sicilianen ook kennis maken met de vijg, het hoofdingrediënt van de koekjes. De Spanjaarden kwamen met de chocolade, die zij op hun beurt in Mexico ontdekten.
De Arabieren namen de specerijen, de citrusvruchten en de amandelen mee. En de marsala is vernoemd naar de Siciliaanse stad waar het vandaan komt, die zijn naam dan weer leent van het Arabische marsa allah, wat Gods haven betekent.
Mama mia!
De cuccidati is geliefd in Italië, maar is ook in Amerika bij afstammelingen van Italiaanse immigranten populair. De cuccidati zijn zelfs zo populair dat er in Chicago een cuccidati festival gehouden werd. Het recept wordt, wat vaak gebeurd met Italiaanse recepten, in Italië van mond tot mond doorgegeven. Er zijn ontzettend veel verschillende variaties en recepten van de cuccidati te vinden. Iedere Italiaanse mama heeft namelijk haar eigen recept.
Het is dan ook geoorloofd (ik zou het je zelfs aanraden) om ook dit recept naar je eigen wens aan te passen. Als je meer van amandelen houdt dan van walnoten, zou je meer amandelen kunnen gebruiken en minder walnoten. Of vervang een deel van de noten voor extra andere soorten noten zoals pistache (dan wordt het wel een stuk duurder koekje…). Je zou de marsala eruit kunnen laten en een paar lepels marmelade kunnen gebruiken. Je kan extra specerijen, zoals kruidnagel, kunnen toevoegen. En hou je van citrus? Een beetje extra citroen- of sinaasappelrasp kan nooit kwaad. Zo kan je er helemaal je eigen recept van maken, net als een echte Italiaanse mama.
Cuccidati
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 225 g boter, koud
- 440 g bloem
- 150 g suiker
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 3/4 tl zout
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
Voor de vulling:
- 450 g vijgen, gedroogd
- 100 g rozijnen
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 100 g pure chocolade
- 125 g walnoten
- 75 g amandelen
- 75 g hazelnoten
- 60 ml Marsala
- 85 g honing
- 2 tl kaneel
Voor het glazuur:
- 180 g poedersuiker
- 3-4 el citroensap
- Gekleurde sprinkles
Zo maak je dit:
Voor het deeg:
- Snij de boter in blokjes en doe dit samen met de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in de kom van een keukenmachine. Mix totdat het mengsel een zanderige textuur krijgt. Voeg de eieren en het vanille extract toe en mix totdat het deeg samen begint te komen. Mix niet te lang.
- Stort het deeg op een schoon werkblad en kneed het kort door tot een bal. Verdeel het deeg in 4 delen, verpak ieder deel in plasticfolie en laat het deeg minimaal 45 minuten in de koelkast rusten.
Voor de vulling:
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze 10-15 minuten in de oven.
- Week de vijgen en de rozijnen 10 minuten in heet water en laat ze daarna uitlekken in een zeef.
- Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Knijp het sap uit de sinaasappel. Hak de chocolade grof.
- Hak de geroosterde noten grof in een keukenmachine. Voeg daarna de vijgen, de rozijnen, de sinaasappel- en citroenrasp, het sinaasappelsap, de chocolade, de marsala, de honing en de kaneel toe en mix tot een dikke pasta. Verdeel de vulling in 8 delen.
Voor het bakken van de cuccidati:
- Verwarm de oven voor op 175 C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Rol 1 deel van het deeg uit tot een rechthoekige lap van 30 bij 18 cm. Snij de randjes recht en snij de lap daarna over de lengte doormidden zodat je 2 stukken deeg van 30 cm bij 9 cm hebt.
- Rol met licht vochtige handen 1 deel van de vulling tot een lange worst van 30 cm en leg deze in het midden van een stuk deeg. Vouw het deeg over de vulling en rol dit kort heen en weer tot een lange staaf. Snij de staaf in stukken van 2 cm en leg de koekjes op de bakplaat. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling.
- Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
Voor het glazuur:
- Roer de poedersuiker met het citroensap door elkaar tot een glad glazuur. Het glazuur moet een beetje vloeibaar zijn, maar niet te dun.
- Doop de bovenkant van de koekjes in het glazuur en strooi er wat van de sprinkles over. Laat het glazuur 10 minuten drogen.
Tips:
- Bewaar de koekjes maximaal een week in een afgesloten trommel.
- Dit zijn kerstkoekjes en bedoeld om met een hele familie (of 2 pubers) te delen. Vind je het echter teveel koekjes? Dan kun je het recept ook prima halveren.