Een smaakexplosie in je mond, een feestje in je maag en een engeltje dat op je tong piest. Brigadeiros zijn enorm lekkere Braziliaanse chocoladetruffels en ook nog eens zo in elkaar gedraaid (letterlijk…).
Zoete melk met brokken
Brigadeiros hebben maar een paar ingrediënten: hagelslag (om de brigadeiros doorheen te rollen), boter, cacaopoeder en gecondenseerde melk. Supersimpel en daardoor ook ontzettend populair in Brazilië. Je vindt deze chocolaatjes overal: bij verjaardagen, in supermarkten, huwelijken of baby-showers. De brigadeiro is het nationale Braziliaanse snoepje en is ongeveer net zo Braziliaans als Carnaval. Ondanks de simpele ingrediënten, speelt de brigadeiro een grote rol in een niet zo simpele geschiedenis van de democratie in Brazilië. En die geschiedenis begint bij de gecondenseerde melk.
Gecondenseerde melk werd ontwikkeld in 1866 als een manier om melk langer te bewaren. Het werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in Brazilië geïntroduceerd en was al snel populair onder de bevolking. Gecondenseerde melk zit vol suiker en Brazilië was daar nogal geobsedeerd door aangezien het al vanaf de 16e eeuw bekendstaat als een van de grootste suikerproducenten van de wereld. Melk is ook een van de grootste delen van de Braziliaanse landbouw en het dieet van Brazilianen. Het bedrijf Nestlé bouwde in 1921 een fabriek in Brazilië en de gecondenseerde melk sloeg aan.
Melk werd niet alleen maar gedronken of gebruikt in de keuken, het was ook politieke macht. De regering van Brazilië werd gedomineerd door wat men noemde: ‘cafe con leche’ politiek. Koffie en melk waren de twee economisch meest waardevolle grondstoffen en mensen met economische macht hadden ook politieke macht. De grootste producenten gingen een politiek bondgenootschap aan, wat leidde tot de controle in de regering en helaas ook nogal wat corruptie.
O, o, o brigadeiro
Je kan je je vast voorstellen dat er mensen waren die niet zo blij waren met de corrupte regering. In 1922 kwam een groep legerofficieren in opstand tegen de overheid en pleitte voor sociale hervormingen. In juli nam een aantal mannen een militair gebouw in beslag: Copacabana Fort in Rio de Janeiro. Toen de regering het fort terug veroverde, brachten ze veel mannen om, maar er waren een aantal overlevenden. Een van hen was Eduardo Gomes.
Gomes nam in de daaropvolgende jaren meerdere malen deel aan de opstanden her en der in het land en bleef ondertussen ook actief in het leger. In 1941 werd hij bevorderd tot brigadeiro, oftewel brigadier. Ik denk dat je nu wel enigszins begrijpt waar dit verhaal naartoe gaat…
In 1945 kwam de oude corrupte regering eindelijk tot zijn eind en Gomes zag zijn kans schoon. Hij stichtte de Nationale Democratische Unie en stelde zich kandidaat voor het presidentschap. Tijdens zijn campagne presenteerde hij zichzelf als O Brigadeiro, de brigadier.
#Girlpower
Geschiedenis gaat echter niet alleen over rijke, corrupte, belangrijke mannen (die in het meeste geval ook nog eens wit zijn). Ook vrouwen spelen een rol in de geschiedenis, zeker in de geschiedenis van de brigadeiro. De vrouwen in Brazilië hadden in de tussentijd namelijk niet stilgezeten. Al vanaf het einde van de 19e eeuw streden Braziliaanse vrouwen voor gelijkheid en dan met name voor het recht om te stemmen. Na jaren vechten, verkregen de vrouwen eindelijk het stemrecht in 1932.
Nou ja, de vrouwen. Niet alle vrouwen hadden het stemrecht. Een beetje hetzelfde niveau als Verklaring van de rechten van de mens en de burger alleen over witte mannen gaat terwijl er toch echt heel groot mens en burger op staat. Volgens de Fransen van toen golden vrouwen of mensen met een andere huidskleur dus niet als burger. Zo ging het een beetje ook in Brazilië. De enige vrouwen die stemrecht hadden waren getrouwde vrouwen met toestemming van hun man, single vrouwen die een eigen salaris hadden of weduwen. Tja, de vrouwen waren daar niet helemaal tevreden mee (begrijpelijk) dus zetten ze hun schouders eronder en in 1945 verkregen dan eindelijk echt alle vrouwen stemrecht. Hetzelfde jaar waarin Gomes voor het presidentschap ging.
The Bachelor
Dat vrouwen konden stemmen, was Gomes zeker niet ontgaan. Gomes was vrijgezel en gebruikte dat in een van zijn slogans (ik moet wel zeggen een van de meest geniale in de geschiedenis). Stem op de Brigadeiro. Hij ziet er knap uit en is vrijgezel. Stel je eens voor dat Wilders zoiets zou doen. Ik weet niet in hoeverre die daar veel stemmen door zou krijgen.
In het geval van Gomes werkte het echter wel, en goed ook. De vrouwen waren een groot onderdeel van de steun voor Gomes en cruciaal in zijn campagne. Voorafgaand aan de verkiezingen probeerde Gomes in Rio de Janeiro fondsen te verwerven en werd daarbij bijgestaan door vrouwen die kleine lekkernijen verkochten die ze als grapje brigadeiros noemden. Ze hebben het recept voor brigadeiros, gecondenseerde melk met cacaopoeder, waarschijnlijk niet bedacht, maar de brigadeiro verkrijgt zijn naam wel door deze campagne.
Gomes verloor (helaas) de presidentsverkiezingen, maar de brigadeiro won de harten van de Brazilianen over. Ze zijn tot op de dag van vandaag retepopulair. Inmiddels bestaan er zelfs brigadeiras in Brazilië, winkels gespecialiseerd in het maken van brigadeiros. Naast de traditionele chocolade-met-hagelslag-brigadeiros, heb je de brigadeiros nu in talloze smaken: van limoen, passievrucht, aardbei, pistache tot nutella. In de speciale winkels zijn ze echter ontzettend duur, terwijl de ingrediënten mega goedkoop zijn. Je kan ze dus véél beter zelf maken. Oké, dat is met zo ongeveer alles zo, maar brigadeiros? Die heb je letterlijk zo in elkaar gedraaid.
Brigadeiros
Ingrediënten:
- 1 el boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 3 el cacaopoeder
- 1 snufje zout
- Pure hagelslag, om de brigadeiros doorheen te rollen
Zo maak je dit:
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg de gecondenseerde melk, de cacaopoeder en een snuf zout toe en roer alles goed door elkaar.
- Verwarm het mengsel op middelhoog vuur al roerend 10-12 minuten tot het mengsel begint in te dikken. Het cacaomengsel is genoeg gekookt als je met een spatel een streep over de bodem kan trekken en het mengsel langzaam weer terugvloeit.
- Giet het cacaomengsel in een schaal of een diep bord en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Je kan het mengsel eventueel in de koelkast zetten zodat het sneller afkoelt.
- Vul een schaal of een diep bord met hagelslag.
- Rol kleine balletjes van het cacaomengsel ten grootte van een walnoot.
- Rol de balletjes vervolgens door de hagelslag.