Banketbakkersroom

Door Suzanne
juni 21, 2024

Banketbakkersroom, custard, gele room, crème pâtissière. Het maakt niet uit hoe je het noemt, zelf maken is véél lekkerder dan die uit een pakje of zakje. Deze room is onmisbaar voor de beginnende én de gevorderde banketbakker. Het is een van de belangrijkste basisrecepten in de patisserie. Dat is ook niet zo gek, want met banketbakkersroom kun je alle kanten op! Van het vullen van soesjes, taarten, gebakjes, tompoucen broodjes (het welbekende puddingbroodje), tot Zwitserse room en overheerlijke botercrèmes.

Close-up van een bakje banketbakkersroom met een lepel

Banketbakkersroom is een custard, maar niet alle custards banketbakkersroom

Banketbakkersroom is een type custard. Je kan banketbakkersroom dus wel custard noemen, maar niet alle custards zijn per definitie banketbakkersroom. Zo heb je ook crème anglaise, een vloeibare custard en gebakken puddingen zoals crème brûlée. 

Alle soorten custards hebben dezelfde basis. Eidooiers worden samen met melk op laag vuur verwarmd tot het een dikke room wordt. Banketbakkersroom verschilt van andere soorten custards omdat er bloem of maïzena inzit, waardoor je een extra dikke room krijgt. 

Custards zijn al eeuwenlang een van de standaard recepten in de keuken. Een van de oudste recepten voor custard die ik heb kunnen vinden is voor een vloeibare custard uit het Engelse kookboek The Good Huswifes uit 1596 van Thomas Dawson. Hier worden eieren met room, saffraan, kruidnagel, foelie, kaneel, gember, suiker en boter verwarmd. De custard wordt gegeten met rozijnen en dadels. 

De C van crême pâticiere

Hoewel dit wel een vorm van custard is, is dit geen banketbakkersroom. Banketbakkersroom is uitgevonden door François Massialot, een Franse chef-kok die onder andere werkte voor Filips van Orléans, de broer van koning Lodewijk de Veertiende. Hij was ook de auteur van een van de eerste kookboeken die op alfabetische volgorde geordend was: Cuisinier royal et bourgeois uit 1691. En daar! Onder de C, bij crême, komen we de crême pâticiere tegen. Het allereerste recept voor banketbakkersroom. Massialot gebruikt maar liefst 12 hele eieren en een halve libre bloem (ongeveer 227 gram). 

Close-up van banketbakkersroom

Liefde gaat door de maag

Traditioneel is banketbakkersroom dus op basis van eidooiers. Het enige probleem daarvan, is dat eieren een van de meest voorkomende allergieën zijn. Mensen met een allergie voor eieren kunnen helaas niet genieten van deze heerlijke room of van andere vormen van custards. Ook Lady Elizabeth Bird was allergisch voor ei en vond dit ronduit verschrikkelijk. Ze hield namelijk ontzettend veel van custard. Gelukkig voor haar was haar man, Alfred Bird, een scheikundige en hij ontwikkelde speciaal voor haar custardpoeder. Hij ontdekte dat als je maïzena en suiker op smaak bracht, kleurde en vervolgens opwarmde met melk, je een custard krijgt die ontzettend vergelijkbaar is met die op basis van eidooiers. Dat noem je nou echte liefde, dames en heren. 

Ook al is custardpoeder uit liefde ontstaan, maar het is toch moeilijk om je hart en ziel in dat pakje gele room te stoppen… In de gele room uit een pakje zitten ook nog eens  allerlei rare toegevoegde voedingsmiddelen die helemaal niet nodig zijn. Vandaar dat de banketbakkersroom uit de winkel ook altijd veel geler is dan als je ‘m zelf maakt, er zitten heel veel E-nummers en kleurstoffen in. Nee, ik maak banketbakkersroom liever zelf. Helemaal niet moeilijk en vele, vele, vele malen lekkerder dan zo’n poedertje uit een zakje. Al vraag ik me af of er ooit een poedertje ontwikkeld wordt waar mensen van genieten. Naast XTC dan…

Een lepel banketbakkersroom.

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom, custard, gele room, crème pâtissière. Het maakt niet uit hoe je het noemt, zelf maken is véél lekkerder dan die uit een pakje of zakje. Deze room is onmisbaar voor de beginnende én de gevorderde banketbakker. Het is een van de belangrijkste basisrecepten in de patisserie. Dat is ook niet zo gek, want met banketbakkersroom kun je alle kanten op! Van het vullen van soesjes, taarten, gebakjes, tompoucen broodjes (het welbekende puddingbroodje), tot Zwitserse room en overheerlijke botercrèmes.
Porties: 650 ml
Voorbereidingstijd:10 minuten
Baktijd:10 minuten
Totale tijd:20 minuten
Print Recept Pin recept

Ingrediënten:

  • 5 eidooiers
  • 45 g maïzena
  • 100 g suiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Zo maak je dit:

  • Meng de eidooiers en de suiker in een kom door elkaar. Voeg de maïzena toe en klop tot het een glad mengsel is.
  • Giet de melk in een steelpan.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de pan met melk en breng het aan de kook.
  • Haal het vanillestokje uit de kokende melk. Giet al roerend ⅓ tot de helft van de melk door het eidooiermengsel. Roer alles goed door.
  • Giet dit mengsel bij de melk in de pan en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Laat de room 1-2 minuten doorkoken. Het mengsel zal gaan indikken tot een dikke vla.
  • Giet de bakkersroom in een kom of een diep bord en dek het met plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, anders gaan er vellen op de banketbakkersroom komen.
  • Laat de banketbakkersroom een beetje afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om verder af te koelen. De room zal dan nog dikker worden.
  • Klop de banketbakkersroom voor gebruik nog kort even door zodat het een mooie gladde room is.

Tips:

  • Door na het koken 50 gram boter door de banketbakkersroom te roeren, krijgt je room een nog romigere structuur.
  • Je kan de room 4-5 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.
  • Je kan de room ook in een luchtdicht bakje invriezen. Dan blijft de banketbakkersroom 3 maanden goed. 
Gang: Basis, Saus
Keuken: Engelse, Franse, Nederlands
Dieet Glutenvrij, Vegetarisch
Trefwoord: basis, custard, ei, eidooier, eidooiers, eieren, engels, engelse, frans, franse, hollands, maïzena, melk, Nederlands, room, saus, suiker, topping, vulling
Like
Sluit
Sluit