Knapperige soesjes gevuld met een luchtige en zoete slagroom en overgoten met een pure chocoladesaus. Profiteroles zijn het ultieme dessert om jezelf mee te verwennen!
Kijk uit met dit dessert, het is gevaarlijk. Levensgevaarlijk. In tegenstelling tot de meeste desserts zijn profiteroles licht in plaats van extreem zoet en zwaar. Daarnaast zijn ze superklein, waardoor je ze in een keer naar binnen kan werken (ik moet het in twee keer doen, maar je begrijpt mijn punt). Oppassen dus.
Goed zo!
In eerste instantie was de profiterole helemaal geen dessert. In de zestiende eeuw beloonde men bedienden af en toe beloond met een soort dumpling, opgerold en gebakken in hete as die ze vervolgens in bouillon konden dopen. Hier komt het woord ‘profiterole’ ook vandaan, wat ‘beloning’ of ‘kleine winst’ betekent.
In de zeventiende eeuw evolueerde deze ‘beloningen’ naar kleine holle broodjes die met van alles gevuld werden. Van zwezeriken, truffels, artisjokbodems, champignons, stukjes patrijs, fazant of divers gevogelte, vergezeld van garnituur. De profiteroles werden ook in soep geserveerd.
In het kookboek Le Cuisinier royal et bourgeois van de bekende Franse chefkok François Massialot uit 1658 staan een paar recepten voor soep met profiteroles, gemaakt van brooddeeg en gevuld met gehakte ham of gevuld met een stoofpotje van gevogelte, champignons, asperges, artisjokbodems, hanenkammen, zwezeriken en truffels. Ik moet zeggen dat dat niet verkeerd klinkt.
We gaan op de zoete tour
De profiteroles als zoete soesjes, zoals we ze vandaag de dag kennen, ontstonden in de 19e eeuw. De chef Jules Gouffé legt in zijn boek Livre de Cuisine uit dat een profiterole een klein soezengebakje is. Gustave Garlin geeft in Le Cuisinier Modern een meer specifieke beschrijving, hij noemt profiteroles gevuld met room en geglazuurd met chocola of koffie.
Inmiddels zijn de profiteroles de hele wereld over gegaan. Hier in Nederland hebben we er onze eigen varianten van gemaakt met de Bossche bol en de moorkop. Naast room, geruiken mensen ook wel vanilleijs als vulling . Hartstikke lekker hoor, maar ik hou het bij de klassieke profiteroles. Niet de eerste hartige versie hoor, maar die overheerlijke soesjes gevuld met room en overgoten met chocolade.
Profiteroles
Ingrediënten:
Voor de vulling:
- 250 ml melk
- 2 eidooiers
- ½ vanillestokje
- 50 g suiker
- 15 g maïzena
- 200 ml slagroom
Voor de soesjes:
- 50 g boter
- 50 ml melk
- 50 ml water
- 50 g bloem
- 2 eieren
Voor de chocoladeglaze:
- 100 g chocolade
- 75 ml water
- 50 g suiker
Zo maak je dit:
Om de banketbakkersroom te maken:
- Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Verwarm 175 ml melk samen met het merg van het vanillestokje in een steelpan op middelhoog vuur tegen het kookpunt (het hoeft niet te koken).
- Klop ondertussen de eidooiers samen met 25 ml melk, de suiker en de maïzena in een kom tot een glad mengsel.
- Giet al kloppend de warme melk bij het eidooiermengsel.
- Giet alles terug in de steelpan en verwarm het geheel 2-3 minuten al roerend op laag vuur tot het mengsel kookt. Laat de banketbakkersroom een halve minuut koken tot het dik is. Giet de banketbakkersroom daarna in een diep bord of lage schaal en dek het oppervlak af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
Om de soesjes te maken:
- Verwarm de melk, het water en de boter in een pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Breng het mengsel aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het goed door tot een glad deeg.
- Zet de pan terug op middelhoog vuur en gaar het deeg al roerend 2-3 minuten. Het deeg zal gaan sissen en er zal een laagje op de bodem van de pan achterblijven.
- Doe het deeg in een kom en laat het een paar minuten afkoelen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Voeg een voor een de eieren toe. Roer eerst het ei helemaal door het deeg heen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Schep het soezendeeg in een spuitzak en spuit kleine bolletjes van 2-3 cm doorsnede op de bakplaat. Als je geen spuitzak hebt, kun je ook met twee theelepels hoopjes op de bakplaat scheppen. Met een natte vinger kun je eventuele opstaande puntjes weer glad maken.
- Bak de soezen 10 minuten op 200 C, verlaag daarna de temperatuur naar 180 C en bak de soezen nog 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de soezen afkoelen tot kamertemperatuur
Om de chocoladeglaze te maken:
- Breng het water met de suiker aan de kook en laat dit 1 minuut doorkoken zodat alles suiker is opgelost.
- Voeg de fijngehakte chocolade toe en roer tot alle chocolade gesmolten is en er een mooie saus is ontstaan.
- Laat de saus een beetje afkoelen terwijl je ondertussen verder gaat met de vulling voor de soezen.
Om de profiteroles af te maken:
- Klop de slagroom stijf.
- Roer de banketbakkersroom los.
- Spatel de slagroom in 3 delen door de banketbakkersroom.
- Doe de room in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een satéprikker een gaatje in de onderkant van de soezen en spuit de soezen vol met room.
- Doop de soezen daarna in de chocoladesaus. Je kan ook alle soezen op een schaal leggen en de chocoladesaus er eroverheen gieten.