Baba ganoush

Door Suzanne
december 15, 2023

Baba ganoush: een overheerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergine. ‘MaAr iK hOu NiET vaN AuBeRGinE!’ Wacht maar, de combinatie met zoute tahin, zuur citroensap, pittige knoflook en pikante specerijen maakt dit een daadwerkelijke smaakexplosie.

Mamaaaaa! ik lust dit niet!

Er bestaan geen mensen die niet van groenten houden. Er bestaan enkel mensen die niet weten hoe je goed moet koken (net zoals er niemand is die niet van lezen houdt, diegene heeft het juiste boek/de juiste manier nog niet gevonden). Ik moet zeggen dat ik als klein kind ook niet zo’n grote fan van groenten was. Sperzieboontjes, paprika en komkommer gingen nog wel. Zodra we echter iets met bieten, spitskool of witlof aten, had ik plots geen trek meer. Aubergine vond ik lange tijd (net zoals half Nederland) ronduit een verschrikkelijke rotgroente.

Tot ik een keer baba ganoush maakte. Ik had op een blauwe maandag het geniale idee om een mezze-avond te organiseren voor mijn gezin. Met allerlei zelfgemaakte broodjes, hapjes, dipjes, snacks, gerechtjes en ander kleine meuk. Ik had misschien ietsiepietsie te veel hooi op mijn vork genomen en stond me kapot te stressen, het zweet kwam uit zo ongeveer alle bestaande poriën van mijn lichaam en ik denk dat ik zo’n 3 keer in mijn vingers gesneden heb. Met als resultaat een overvolle tafel, een enorme berg afwas en eten voor zo’n 2 weken. 

Baba ganoush met groenten

Opperdepop

Het hoogtepunt van die avond was de baba ganoush. Oké, de douche waar ik na het koken onder ging staan voordat ik ging eten, is zeker een concurrent, maar de baba ganoush stal de show. Van alle dingen die ik toen gemaakt heb (en dat was echt, echt, echt heel erg veel), ging de baba ganoush als enige op. Dat zegt wel iets, gezien de hoeveelheid voedsel die er op tafel stond.

Baba ganoush valt niet alleen bij ons thuis in de smaak, over de hele wereld genieten mensen enorm van dit gerecht. Het dipje komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar waar het exact vandaan komt, is onduidelijk. Heel veel landen claimen dat de oorsprong bij hen ligt: Armenië, Jordanië, Egypte, Lebanon, Palestina, Turkije, Egypte, Syrië en zo kan ik nog wel even doorgaan. In ieder land zijn de recepten nét een tikje anders. De een gebruikt yoghurt, de ander koriander en de volgende gemalen komijn. 

Nee, die is van mij!

Deze oorsprongsverhalen en de verschillen in recepten zijn terug te voeren naar de geschiedenis van het Midden-Oosten als regio. Het Midden-Oosten staat bekend als de vruchtbare halvemaan en daar ligt ook de oorsprong van de domesticatie van planten en dieren. Kortom, het was een vruchtbaar, rijk gebied, wat leidde tot voedseloverschotten. Je kan er in de geschiedenis over het algemeen van uitgaan dat voedseloverschotten leiden tot handel: er ontstonden handelsroutes die door het hele Midden-Oosten liepen. Langs deze routes gingen allerlei ingrediënten en gerechten die zich vervolgens verspreidden over de gehele regio. Baba ganoush is niet het enige dat in verschillende streken bekendstaat als ‘hun’ nationale product: ook hummus, kanafeh, börek (het recept vind je hier) en falafel staan in veel Oosterse landen op de menukaart. 

Papaaaaaa! Dit lust ik echt niet!

Het enige waar we vrij zeker over zijn is de naam. Althans een deel van de naam. De meeste taalkundigen/historici zijn het erover eens dat baba vader betekent. Waar ganoush voor staat, daar is discussie over. Sommigen beweren dat het van het woord ghanam afstamt, wat schaap betekent. De originele baba ganoush zou van lamshersenen gemaakt zijn (gatverdegatver). Andere zeggen dat Ghannuj een naam van iemand is. Een derde theorie is dat ganoush van gannuj komt. Dit betekent verwend. Baba ganoush betekent volgens hen: verwende vader, wat er op zou kunnen wijzen dat het gerecht uitgevonden is door iemand die deel uitmaakte van de koninklijke harem. 

Eigenlijk maakt het geen donder uit wat het precies betekent of waar het vandaan komt. Lekker is het toch wel. Als je nou niet van aubergine houdt, ik verzeker je: probeer dit eens uit en verras jezelf! Mocht je na het eten van deze overheerlijke dip nog steeds denken: no way, ik eet liever hondenpoep? Dan bestaat er een kans dat je gewoon echt niet van aubergine houdt. Er zullen helaas altijd bepaalde dingen blijven die je echt, echt, echt niet lekker vindt. Voor bietjes haal ik ook nog steeds mijn neus op.

Close-up van baba ganoush

Baba ganoush

Baba ganoush: een overheerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergine. ‘MaAr iK hOu NiET vaN AuBeRGinE!’ Wacht maar, de combinatie met zoute tahin, zuur citroensap, pittige knoflook en pikante specerijen maakt dit een daadwerkelijke smaakexplosie.
Porties: 1 bakje
Voorbereidingstijd:15 minuten
Baktijd:45 minuten
Totale tijd:1 uur
Print Recept Pin recept

Ingrediënten:

  • 3 aubergines
  • 1 bol knoflook
  • 2 1/2 el tahin
  • 2 el citroensap
  • Paprikapoeder
  • Komijnpoeder
  • Peper en zout

Zo maak je dit:

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Snij het kapje van de knoflookbol en bestrijk de bovenkant met olie. Strooi er een beetje zout overheen en verpak de knoflook in aluminiumfolie.
  • Pof de knoflook 30 minuten in de oven.
  • Haal de knoflook uit de oven en haal voorzichtig de aluminiumfolie eraf. Laat de knoflook een beetje afkoelen.
  • Rooster de aubergines op het gasfornuis in 20 minuten gaar. Draai ze iedere 5 minuten met een tang om.
  • Snij de aubergines open en schraap het vruchtvlees eruit.
  • Roer de tahin met het citroensap door elkaar.
  • Roer de aubergine erdoor.
  • Knijp naar smaak een paar teentjes knoflook uit de bol over de aubergine. Roer er een snuf paprikapoeder en komijnpoeder door en breng de dip op smaak met zout en peper.

Tips:

Je kan de aubergines ook inprikken en 45 minuten in de oven roosteren. De rooksmaak komt dan wel een stuk minder naar voren. In de zomer is het ook lekker om de aubergines direct op de kolen op een barbecue te poffen. 
Gang: Hapje
Keuken: Midden Oosters
Dieet Glutenvrij, Veganistisch, Vegetarisch
Trefwoord: aubergine, Borrel, borrelhapje, citroen, dip, dipje, Gezond, Hapje, Knoflook, Midden Oosters, tahin, vegan
Like
Sluit
Sluit