2 knapperige, donkere chocoladekoekjes die aan elkaar geplakt worden door een heerlijk zoete, romige crème. Dat Oreo’s de populairste koekjes van de wereld zijn, is niet zo gek. Met dit recept maak je ze heel gemakkelijk zelf en zijn ze nog lekkerder dan die uit de supermarkt!
Reis om de wereld
Oreos zijn de populairste koekjes van de wereld. Ze zijn in meer dan 100 landen te vinden en in november 2011 ontvingen ze het Guinness World Record voor het meest verkochte koekje van de wereld: er zijn sinds het ontstaan van de Oreos meer dan 500 biljoen koekjes verkocht. Als je al die koekjes op de evenaar achter elkaar zou leggen, zou je 381 x de aarde rond kunnen gaan. Of 5x naar de maan en weer terug.
Oreo’s: origineel?
In Nederland zijn ze pas enkele decennia te verkrijgen, maar ze zijn inmiddels helemaal ingeburgerd en gaan ook hier als warme broodjes (of koekjes) over de toonbank. Oreos bestaan echter al veel en veel langer. Daarvoor moeten we terug naar het begin van de 20e eeuw. Het is 6 maart 1912. Bij het Amerikaanse bedrijf Nabisco, afkorting voor National Biscuit Company, hebben ze een geweldig idee: “wat nou als we 2 chocolade koekjes aan elkaar plakken met een zachte crème in het midden?” Ontzettend geniaal, niet heel origineel. Een zelfde soort koekje was namelijk al tot stand gekomen in 1908. Deze koekjes werden geproduceerd door de Sunshine Biscuit Company en werden Hydrox koekjes genoemd. Hydrox koekjes waren, surprise surprise, 2 chocolade koekjes met een zachte crèmevulling. De Oreo’s lijken hier wel verdacht veel op…
What’s in a name?
Ook al waren de Hydrox koekjes het origineel, de Oreo’s werden vele malen populairder. Dat zou te maken kunnen hebben met de naam. Hydrox klinkt nou niet echt super aantrekkelijk. Waar de naam van Oreo’s vandaan komt, dat weten ze zelfs bij Nabisco niet eens. Er bestaan veel verschillende theorieën over. Sommige mensen denken dat Oreo afstamt van het Franse woord or, wat goud betekent. Dit zou kunnen verwijzen naar de eerste verpakkingen van Oreo’s die goud waren. Anderen denken dat het uit het Grieks komt en dat Oreo goed of mooi betekent. Een andere theorie is dat de mensen van Nabisco de re uit het woord cream gehaald hebben en die net als het koekje gesandwiched hebben tussen de twee o’s uit chocolate.
Het meest waarschijnlijke idee is van de voedselhistorica Stella Parks die denkt dat de naam van het Latijnse woord oreodaphne komt. Oreodaphne is een type lauwer en het zou verwijzen naar het oorspronkelijke ontwerp van de koekjes. Dat was een heel simpel ontwerp met een lauwerkrans en in het midden van het koekje het woord Oreo. Die theorie wordt versterkt omdat meerdere koekjes van Nabisco uit die periode namen hebben die verwijzen naar planten.
Zoek de verschillen
Waar de naam ook vandaan komt, de Oreo’s waren een groot succes. Ze zijn zelfs zo goed dat er maar heel weinig veranderd is aan het originele recept en design. In 1952 werd door William Adelbert Turnier het ontwerp geïntroduceerd dat vandaag de dag nog op de koekjes te vinden is. Ook de receptuur is al jaren onveranderd. Niet zo gek, want waarom zou je iets veranderen dat bij iedereen zo goed in de smaak valt?
De Oreo zelf bleef dus gelijk, maar in 1978 deed Nabisco iets slims. Iets heel slims. Ze gaven namelijk toestemming om Oreo’s te gebruiken in andere producten. Hierdoor veranderden Oreo’s van gewoon lekker koekje voor bij de thee naar een ingrediënt. Een ingrediënt waar andere bedrijven van harte gebruik van maakten. Hierdoor heb je nu de Oreo cheesecake van de Cheesecake Factory, de Oreo Mc-Flurry van de McDonalds of de Oreo donuts van Dunkin’ Donuts. Dit zorgde ervoor dat de Oreo alleen maar nog meer groeide in populariteit. Ook deze zelfgemaakte Oreo’s zou je natuurlijk in andere baksels met Oreo’s kunnen gebruiken. Wedden dat die dan nóg lekkerder worden?
Wie wil er nou hot chicken wing oreo’s?
Er zijn inmiddels naast de vele producten met Oreo’s ook honderden verschillende soorten smaken Oreo’s. In China heb je bijvoorbeeld Oreo’s met groene thee ijs smaak en perzik-druiven Oreo’s. In Argentinië heb je banaan en dulce de leche en in Amerika zelf Birthday cake en Peanut butter pie. Ik verwacht dat het niet lang gaat duren voordat ze hier in Nederland met de kruidnoten Oreo, tompouce Oreo en stroopwafel Oreo komen.
Ik hou het voor nu bij de gewone oreo’s. Superlekker en supersimpel om te maken. 2 chocolade koekjes met een zachte botercrème in het midden. De chocoladekoekjes zijn dun en knapperig met een diepe en donkere smaak. De bitterheid van de koekjes combineert perfect met de zoete romige crème vulling. Het enige nadeel van deze koekjes is dat ze net als met de koekjes uit de supermarkt, het erg lastig is om het bij 1 koekje te houden…
Oreo’s
Ingrediënten:
Voor de koekjes:
- 200 g boter
- 180 g suiker
- 1/2 tl zout
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
- 100 g cacaopoeder
- 250 g bloem
- 1/2 tl baking soda
Voor de vulling:
- 80 g boter
- 1 tl vanille-extract
- 200 g poedersuiker
- 1-2 el melk
Zo maak je dit:
Voor de koekjes:
- Mix de boter, de suiker en het zout door elkaar. Meng het ei en de vanille extract er doorheen.
- Roer in een andere kom de cacaopoeder, de bloem en de baking soda door elkaar.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en mix alles tot een samenhangend geheel. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het deeg in 4 stukken en leg ¾ van het deeg terug in de koelkast.
- Rol een stuk deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een grote, ronde lap met een dikte van ½ cm. Steek er rondjes uit van 4-5 cm en leg de koekjes op de bakplaat. Het uitsteken van de koekjes gaat het beste met een champagneglas of een klein glaasje.
- Verzamel het overgebleven deeg en rol het opnieuw uit.
- Bak de koekjes in 10-14 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Voor de vulling:
- Klop de boter met het vanille-extract tot het wit ziet. Voeg dan de poedersuiker en 1 el melk toe en klop tot een romige creme.
- Schep de botercrème in een spuitzak. Spuit op de helft van de koekjes een flinke dot crème, laat aan de randen 1-2 cm vrij.
- Leg de overgebleven koekjes er bovenop en druk ze voorzichtig aan.