Ben je op zoek naar een lekker én een gezond tussendoortje? Dan heb je het perfecte recept gevonden: bananenbrood! En mijn variant is helemaal suikervrij, supermakkelijk om te maken en overheerlijk (al zeg ik het zelf).
Ik denk dat de meeste mensen het wel herkennen: er liggen een paar bananen in je fruitschaal die er niet meer helemaal tiptop uitzien. Vol bruine plekken en nog zachter dan een paar babybilletjes. De bananen die niemand meer gaat opeten. En dan? Weggooien is zonde, maar ze zijn nog hartstikke geschikt voor een lekker bananenbrood! Rijpe bananen zijn een stuk zoeter, dus perfect om dit brood mee op smaak te brengen. Op die manier heb je geen suiker meer nodig.
Gaan met de banaan!
Toen iedereen thuis zat in de corona crisis explodeerde de productie van het bananenbrood in de Nederlandse huishoudens. De geschiedenis van dit brood gaat echter een stuk verder terug naar Amerika, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Bananen waren vanaf 1870 in Amerika verkrijgbaar, maar pas na 1900 verschenen er langzamerhand recepten met bananen in de Amerikaanse kookboeken.
De eerste vermelding komt uit de Caraïben. In the Complete Confectioner uit 1847 vertelt Eleanor Parkinson dat bananebrood wordt gemaakt van het fruit van de bananenboom. De bananen worden door een zeef geperst en daarna in broden gevormd. Die worden vervolgens gedroogd in de zon of ze worden verpakt in bladeren gebakken op hete kolen.
Dit lijkt natuurlijk nog totaal niet op het bananenbrood zoals we het nu kennen. Die verscheen pas later, wat onder andere kwam doordat bakpoeder, wat het brood luchtig maakt, pas op de markt kwam in 1865. De eerste recepten voor het bananenbrood zoals we hem momenteel kennen, verschenen rond 1930.
Er zijn 2 theorieën over de oorsprong van het bananenbrood. Sommige historici denken dat bananenbrood uitgevonden was door huisvrouwen tijdens de Grote Depressie omdat ze het niet over hun hart konden verkrijgen om de overrijpe bananen weg te gooien. Andere historici denken dat het bananenbrood is uitgevonden in zakelijke keukens om bloem en baksoda te promoten.
Going bananas
Hoe het bananenbrood is uitgevonden, maakt me eigenlijk niet zo uit. Lekker is het toch wel. Ik geef je het recept voor een basisbananenbrood, maar je kunt hier natuurlijk volop mee variëren. Voeg bijvoorbeeld nootjes, (gedroogd) fruit of stukjes chocolade toe. Je kan ook andere soorten bloem en meel gebruiken. Daarnaast kun je je bananenbrood ook lekker beleggen met van alles: pindakaas, chocopasta, yoghurt of speculoos zijn lekkere toppings. Of rooster je plakje een paar minuten in de oven. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Bewaar het bananenbrood afgedekt in de koelkast. Op die manier kun je het zo’n 3 à 4 dagen bewaren. Je kunt de plakjes ook invriezen, alleen even verpakken in plasticfolie en klaar is Kees. Ze blijven dan een maand of 3 goed en je hebt altijd een tussendoortje klaar liggen om mee te nemen. Makkelijk, lekker én gezond. Wat wil je nog meer?
Bananenbrood
Ingrediënten:
- 4 bananen
- 3 eieren
- 1 el citroensap
- 200 g bloem
- 1/4 tl zout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1/2 tl kaneel
Zo maak je dit:
- Bekleed een cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 C.
- Pureer 3 bananen met een staafmixer of in een blender tot een glad geheel. Klop de eieren en het citroensap door de bananenpuree.
- Roer in een andere kom de bloem, het zout, het bakpoeder, de baking soda en de kaneel door elkaar.
- Meng het bananenmengsel door het bloemmengsel tot een glad beslag. Snij de overgebleven banaan over de lengte doormidden. Giet het beslag in een cakevorm en leg de extra banaan erbovenop.
- Bak het bananenbrood in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Als een prikker er schoon uitkomt, is het bananenbrood klaar.